Anne ve bebek 9 ay boyunca ortak yaşarlar. Daha doğrusu bebek anneyi kullanarak büyür. Bebek kendisi için gerekli olan tüm maddeleri (anne ile paylaşma yapmaksızın) çeker alır. Ancak bu dönem içinde anne ile ortak solunum, boşaltım, detoksifikasyon( zehirden arındırma), beslenme sistemlerini kullandığından annenin hemen hemen her türlü hastalığından zarar görebilir.
Annenin maruz kalacağı travmalar, sigara ve alkol kullanımı, uyuşturucu kullanımı
Kesinlikle bebek üzerinde geri dönüşümsüz zararlar oluşturur. Anomaliler, erken doğum, ölü doğum , düşük doğum ağırlığı, nörolojik ve bedensel gelişme geriliği, ilaç veya alkol bağımlısı olarak dünyaya gelme gibi pek çok ciddi risk taşır.
Annede diabet (şeker hastalığı) veya gebelik diabeti
Diabet hastalığı tüm sistemlerin işleyiş ve bütünlüğünü giderek bozan kronik bir hastalıktır. Diabet hastalarında gebe kalma güçlüğü ,anomalili bebek doğurma sıklığı ve gebelik sırasında ortaya çıkabilecek erken doğum, ölü doğum, placentanın erken ayrılması, iri bebek , doğum güçlükleri ,doğum sonrası bebeğin kan şeker düzeyi anormalliklerine bağlı olarak yoğun bakım sürecine maruz kalması gibi pek çok problem ile karşılaşılabilir.
Ayrıca diabetik anne de gebelik sırasında kan şekeri kontrol güçlüğü, aşırı kilo alma, kalp hastalıkları, cilt hastalıkları, karaciğer fonksiyon bozuklukları, böbrek fonksizyon bozuklukları, damar içi pıhtılaşma ve tıkanma gibi pekçok tehlikeli durumla normal gebelere nazaran çok daha sıklıkla karşılaşır.
Gebelik diabetinde aynı sorunlar kısmen daha hafif boyutta anne ve fetüsü tehdit eder.
Annede hipertansiyon veya gebelik hipertansiyonu/preeklampsi/eklampsi/helpp sendromu
Hipertansiyon hastası olan bir annenin gebeliğinde anneyi tehdit edecek boyutta tansiyon yükselmeleri, ilaç kullanımının kısıtlanmasına bağlı tansiyon dalgalanmalarının artması, fetusta gelişme geriliği, düşük ve erken doğum olasılığının artması, placentanın erken ayrılması ve hayatı tehdit edici kanama riski artar.
Kronik hipertansiyonu olan bir hastadan daha ürkütücü olan ise gebelik hipertansiyonu ve onun daha ileri formatları olan preeklampsi ,eklampsi veya helpp sendromudur(halk arasında bilindiği adı ile gebelik zehirlenmesi). Bu hastalık grubu daha çok 26. Gebelik haftasından sonra ortaya çıkan , sinsi başlangıçlı ancak zamanında fark ve tedavi edilmezse anne ve fetusun hayatını ciddi şekilde tehdit edebilen hastalıklardır.
Kronik böbrek hastalığı ve dializ hastaları
Hem gebe kalmak hemde canlı doğum yapmak açısından son derece yüksek risk grubunda olan hastalardır. Özel ünitelerde ve tecrübeli gruplar tarafından takip edilen hastalarda bile canlı doğum oranları % 30 u geçmez.
Böbrek nakli sonrası şansları biraz artmakla beraber nakil böbreğin risk altına girmesiihtimali vardır.
Annenin her türlü kronik enfeksiyon ve otoimmun hastalıkları ( tüberküloz, sarkoidoz, lupus,multiple myelom, otoimmun anemiler, v.s) ve kanserleri de gebelikte hem annenin hem de bebeğin sağ kalım ve sağlıklı olum süreçlerini olumsuz etkilemekte ve uzman ekipler tarafından takip edilmelerini gerektirmektedir.
Leave a Reply