Endometrioma

Home / Hygiene / Endometrioma
Endometrioma

Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen Endometriosis  hastalığı sinsi, kronik, hayat kalitesini bozan ve kısırlığa yol açabilecek ciddi bir jinekolojik sağlık sorunudur.

Hastalığın neden  oluştuğu konusunda çeşitli teoriler vardır. Ancak bunların hiçbiri kesinleştirilememiştir. Genç erişkinlikten premenapoz  çağına kadar yumurtlama fonksiyonu devam eden tüm kadınlarda görülebilmekle birlikte en sıklıkla 20-35 yaş aralığında ortaya çıkmaktadır.

Hastalığın temelinde rahimin içinde her ay kalınlaşıp hormonal etkilerle kanamaya yol açan hücrelerin(endometrial hücreler)  olmaması gereken rahim dışı yerlerde bulunması ve orada aylık kronik kanamalara yol açması bulunur.

Bu hücreler tüplerde, yumurtalıklarda, rahimin dış yüzeylerinde, mesane ve rektum gibi komşu organlarda ,    karın iç duvarında ve hatta ameliyat geçirmiş hastalarda karın dış duvarı tabakaları arasında bile bulunabilir.

Endometrial hücrelerin yumurtalıklar üzerinde yerleşip her ay kanama yolu ile büyüyüp kist oluşturur. Bu   kistin içinde eriyen kanın aldığı koyu kahverengi renkli akışkan mayii nedeni ile çikolata kisti olarak adlandırılır. Hastalığın diğer organlara da yayıldığı durumlarda çok ciddi karın    içi    yapışıklıklar( mesane, bağırsaklar, tüpler ve yumurtalıklar)  ortaya çıkar ve yaşam kalitesini önemli ölçüde bozar.

Hastalığın belirtileri çok çeşitli olup pek çok diğer jinekolojik hastalıkla karışabilmektedir. Kasık , karın ağrısı , adet ağrılarında artma, kasıkta dolgunluk hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı veya acı hissi, adet kanamalarında düzensizlik, idrar yada dışkılama düzeninde değişiklik , gebe kalma güçlüğü  sıklıkla rastlanan bulgularıdır.

Tanı konulan vakalar hastalığın yaygınlık derecesi tespitinden sonra  takip altına alınmaktadır. Sık aralıklarla ultrasonografi ve  ca 125 kan değerleri ile takip edilir. Çok nadir de olsa habisleşme özelliği taşıdığından takiplerde özenli olmak çok önemlidir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.